V sobotu 24. apríla o 16:00 hod. sa v Trnave konalo úvodné kolo Slovenskej lakrosovej ligy (SLL). Na ihrisku s umelou trávou v areáli FK Lokomotíva Trnava boli na pláne dva zápasy regulérneho field lakrosu. Regulérneho preto, pretože sa hralo podľa oficiálnych medzinárodných pravidiel field lakrosu, a to 10 hráčov proti 10 a 4 štvrtiny po 20 minút. Predošlé tri ročníky sa hrali podľa upravených pravidiel, kde hrali proti sebe len 8 hráči a hralo sa iba so štvrtinami trvajúcimi 15 minút.

V prvom zápase nastúpil náš tím Trnava Sabers proti súperovi Zvolenu Punishers. Zápas začali lepšie hostia, keď sa im podarilo vyhrať prvé dve vhadzovania. To úvodné, ktoré hneď aj využili a skórovali prvý gól a následne aj to druhé, ktoré taktiež pretavili do gólu. V 6. minúte sa však po viacerých strelách konečne presadil domáci kapitán Radovan Urban č. 5 po individuálnom prieniku a následnej strele. Znížil tak na 1:2 v náš neprospech. V tejto štvrtine sme sa už nepresadili, naopak hostia ešte zodvakrát. Štvrtinu ukončil hvizd rozhodcu za stavu 1:4 pre Zvolen. Ten začal štvrtinu opäť agresívnejšie a darilo sa mu ohrozovať trnavskú bránu. Pohotový zákrok jeden za druhým však vyťahoval nováčik v našej bráne, Miroslav Miklošovič č. 24. Spoluhráči v obrane mu však veľmi nedokázali pomáhať a v 21. minúte bol na Zvolenčanov prikrátky. Neprebralo nás to a robili sme na ihrisku neustále elementárne chyby. Nezískavali sme z osobných súbojov loptičku a nedarilo sa nám ani v útoku rozbehnúť nejakú tú akciu. Po polčase skóre ukazovalo 1:6 pre súpera. Podobný nádych mali aj ďalšie dve štvrtiny. Síce sa nám podarilo ešte zopárkrát skórovať, no súper mal priveľký náskok. Konečné skóre sa tak na konci zápasu zastavilo na 5:12 pre hostí.

Zápas to bol veru pre nás náročný. Chceli sme samozrejme vyhrať, no museli sme byť realisti a brať do úvahy nový neskúsený káder. Nedokázali sme jednoducho konkurovať súperovi v technike, a ani v zohratosti. Naši noví hráči nemali za sebou potrebné skúsenosti a skúsení hráči naopak nedokázali individuálne ťahať zvyšok tímu. Výborný výkon však predviedol v bráne už spomínaný Miroslav Miklošovič. Predvázdal naozaj výborné zákroky a málokto veril, že to je jeho lakrosová premiéra. Miro je však skúsený z predošlých športov, ktorým sa v minulosti venoval. Brankárske skúsenosti naberal dlhé roky na futsale a pre lakros potrebnú tvrdosť a nebojácnosť odolávať gumeným projektilom v podobe lakrosovej loptičky získal počas hrania amerického futbalu v Trnave. Prihrávky mu ešte v zápase veľmi nešli, no potrebuje zápasovú prax. Za jeho husárske kúsky ho dokonca chválili i súperi. Ďalším, koho treba vyzdvihnúť z našich hráčov bol hosťujúci Martin Čulman č. 18. Skóroval 3 góly, a pomohol tak skorigovať výsledné skóre. O jeho kvalitách však netreba pochybovať. Skúsenosti, výborné lakrosové myslenie a techniku získava ako hráč v box-lakrosovom tíme Bratislava Bats.

V druhom zápase pod umelým osvetlením a teplotou postupne klesajúcou až na cca 3°C sa po 18-tej hodine proti sebe postavili Skalica Chiefs a Prievidza Headhunterz. V tomto zápase Prievidžania hrali síce v minimálnom počte, no ich skúsenosti nemožno zaprieť a postupne si začali jeden po druhom otvárať gólové účty v bráne Skalice. Tá bola na zápase v dobrom počte a mohla v pohode striedať, no opäť raz boli skúsenosti a zohratosť, čiže kvalita nad kvantitou. Skalicu tak Prievidžania zdolali hladko 21:3.

Fotky: Marián Bartoš

Najbližšie nás čaká už túto nedeľu 2. kolo SLL, ktoré sa bude hrať v obci Kátov pri Skalici. Domáci organizátori Skalica Chiefs sa stretnú v zápase s našim tímom Trnava Sabers už o 11:00 hod. na Kátovskom ihrisku. Po našom zápase o 13:00 hod. sa bude hrať druhý zápas medzi Zvolenom Punishers a Prievidzou Headhunterz. Preto ak ste zo Skalice, prípadne by ste chceli vycestovať na tento zápas do Skalice, neváhajte a príďte sa pozrieť na 2. kolo SLL. Ste srdečne vítaní.