V sobotu 3. júna sa konalo 4. kolo Slovenskej lakrosovej ligy (SLL), ktoré hostila Skalica Chiefs na domácom ihrisku v Kátove. Pauzu tentokrát mali bratislavskí Bats a na pláne boli opäť raz tri zápasy. Keďže bolo dosť horúco, zápasy boli prerušované krátkymi prestávkami na občerstvenie, a tak náš zápas začal s menším oneskorením o 13.30 hod. Súperom nám bola Budapešť BLAX, jediný zahraničný zástupca v SLL. Minuloročný výprask 1:25 sme si veľmi dobre pamätali, a preto sme vedeli, že to bude veľmi ťažký zápas po všetkých stránkach. Navyše v zostave nám chýbal kľúčový hráč, a zároveň kapitán obrany Marek Kubovič spolu s obrancom Richardom Bobekom, no naopak nás v strednom poli posilnil čerstvo angažovaný hráč s viacročnými skúsenosťami z Bratislavy Tricksters - Lukáš "Gurt" Horecký. Na striedanie sme tentoraz mali dostatok hráčov a vedeli sme, že práve toto môže byť našou výhodou v zápase proti deviatim Maďarom...

Pred našim zápasom sa však odohrali ešte ďalšie dva zápasy. V prvom zápase si Bratislava Tricksters ľahko poradila s domácou Skalicou 17:4. Skaličania síce bojovali a snažili sa pridať čo najviac gólov, no súper bol predsa len nad ich sily. V druhom zápase nastúpil Zvolen Punishers proti nášmu predošlému súperovi Prievidzi Headhunterz. Spočiatku bol zápas ako tak vyrovnaný, no postupne sa Prievidza zobudila a začala Zvolenu nakladať gól za gólom, až sa skóre zastavilo na konečných 2:16. Teraz mohol prísť na rad náš zápas proti BLAX...

Úvodný rozhod vyhrali práve BLAX, no pri prvom pokuse zaútočiť stratili pred našou bránkou loptu a vyhnaní boli až na polovicu ihriska. Loptu však získali späť a rýchlym presunom sa dostali pred našu bránku, kde sa im aj podarilo vystreliť. Strela minula tesne bránu, no loptu sme získali my. Po krátkej kombinácii prihrávok sme sa dostali rýchlo do útočného pásma, a tentokrát sme strelou ohrozili súperovu bránku zasa my. Strela však bola nepresná a minula ľavú spodná časť žrde. Loptu sme získali my, no chvíľu na to po zlej prihrávke v strednom poli sme ju aj stratili. Súper vyrazil do protiútoku, ale našou agresívnou hrou v obrane prišiel o loptu, ktorú získal hrajúci tréner Boris Stankovič č. 91. Rýchlym protiútokom vyniesol loptičku a pred bránou našiel voľného Igora Zatka č. 19, ktorý však z krátkej vzdialenosti volil silovú strelu a minul. Loptu získali Maďari a vyrazili na útočné ťaženie. Hra sa týmto spôsobom presúvala z jednej strany na druhú, no na bránu sme strieľali viac my. Prvý bod však predsa len skóroval súper, keď pri našej prihrávke pred bránu sme vystrelili loptičku von z ihriska až do v stredného poľa. Súper toto naše zaváhanie využil, dostal sa ľahko do útočného pásma a šikovnou kľučkou vsietil maďarský útočník úvodný gól zápasu, 1:0. Skóre sa už v 1. štvrtine nemenilo.

V 2. štvrtine súper prebral taktovku a kontroloval hru. My sme sa snažili útočiť, no koncovka nebola presná, a buď lopta minula bránku, alebo ju zastavila samotná konštrukcia brány. Súperovi sa podarilo skóre navýšiť v 18. minúte po individuálnom úniku, 2:0. O pár minút neskôr BLAX potom pridali tretí a neskôr v 21. minúte štvrtý gól, 4:0. Začalo to s nami vyzerať zle, a preto tréner Stankovič požiadal o Time out. Bolo treba sa skoncentrovať a rýchlo si vydiskutovať čo ďalej. Evidentne to pomohlo. Najprv sme sa ubránili narastajúcemu tlaku súpera, ba dokonca čarovný zákrok vytiahol náš brankár Kristián Šupina č. 21, keď vyrazil gólovú strelu od osamoteného protihráča. Pohotovo reagoval "nováčik" Lukáš Horecký č. 87, keď loptičku okamžite zodvihol a vyniesol šprintom až do útočného pásma. Tu našiel voľného útočníka Patrika Pociska č. 97, ktorý konečne prihrávku spracoval, obišiel hráča a na istotu strieľal do zeme brankárovi pod nohy, 4:1.

Začiatok 2. polčasu mal podobný priebeh ako predošlá 2. štvrtina, keď nás súper tlačil, čo to dalo. Face-off vyhral súper, ľahko sa dostal do útočnej zóny, párkrát si hráči vymenili prihrávku a šikovnou kľučkou spoza brány sa maďarskému útočníkovi podarilo opäť skórovať aj cez skúseného obrancu, 5:1. BLAX v rozbehnutom vlaku pokračovali ďalej a skórovali ešte dvakrát, 7:1. Opäť sme vzali time-out, nech si oddýchneme a prerušíme súperovu gólovú šnúru. Síce nás BLAX i naďalej tlačili, skórovať sa im zatiaľ už nedarilo. Skóre sa predsa len menilo, no v náš prospech. Po usadení v útočnom pásme prevzal loptičku stredopoliar Radovan Urban č. 5 a po individuálnom prieniku pravou stranou cez súperových obrancov dostal loptičku za chrbát maďarského brankára taktiež strelou na istotu do zeme, 7:2. Súpera to nezaskočilo a po nedovolenom postupe Vladimíra Chlapečka č. 29 pri face-off získali BLAX zadarmo loptičku. Neváhali a krásnou technicky vyspelou akciou dostali loptu do našej siete 10 sekúnd pred koncom 3. štvrtiny, 8:2.

Posledná 4. štvrtina bola z našej strany akoby opätovným vzkriesením. Po úvodnom opakovom face-offe vybojoval loptičku Chlapeček, aby ju stredopoliar Marián Trenčiansky č. 17 mohol zodvihnúť a vyniesť až do súperovej zóny. Skórovať sa nám však tentokrát nepodarilo. I keď blízko k tomu bol práve Chlapeček. Osamoteného ho pred súperovou bránkou našiel Zatko, no Chlapeček to proste len tak napálil do brankára a zahodil gólovú šancu. Takéto šance neskôr zvyknú mrzieť! Ďalším, kto nebol zakrátko ďaleko od gólu bol Trenčiansky, ktorý skackavou strelou z diaľky trafil len brvno. Maďari sa tiež zopárkrát ocitli v gólovej príležitosti, no rovnako boli v koncovke neúspešní. Hra sa takto prelievala dlhšiu dobu z jednej strany na druhú. Zaútočil súper, my sme získali loptu a založili útok a naopak. Až v neskorej 55. minúte skóroval Horecký, keď najprv krásnym slalomom Trenčiansky vyniesol loptičku z obrany až do útočnej zóny, tu ju prebral Urban, ktorého vysoko bránil obranca BLAX. Urban sa rozhodol, že cez neho prejde, čo sa mu aj podarilo, ale prudkou strelou opäť do zeme zasiahol brankárovu nohu. Loptička sa však odrazila k pohotovému Horeckému, a ten bleskovo vyslal strelu na bránku. Prekvapený brankár len zostal stáť, keď loptička trafila sieť v ľavom hornom rohu bránky, 8:3. Súperovi už dochádzali sily, a teda tlačili sme už len my. V 59. minúte ešte upravil skóre Urban, keď najprv po strele brankár zázračne loptičku vyrazil. Tá sa odrazila mimo ihriska, no na ťahu sme zostali stále my. Po pár prihrávkach sa dostal k lopte zase Urban. Veľkým oblúkom obehol svojho brániaceho hráča a aj pomocou križujúceho Borisa Stankoviča sa zbavil dvoch hráčov, aby tak mohol vyslať strelu na bránu. Tentokrát už loptička zasiahla svoj cieľ, skóre 8:4. Posledný rozhod sa nám ešte podarilo síce vyhrať, ale súper zabral a už nedovolil žiadnu "drámu".

Zápas sme síce prehrali, ale výkon tímu treba pochváliť, pretože naozaj takýto výsledok z nás nikto nečakal. Chalani bojovali až do konca. Škoda akurát tej vypustenej alebo uľakanej 2. a 3. štvrtiny, kedy sme sa viac bránili ako útočili. Rovnako sme urobili množstvo chýb, pri ktorých sme zbytočne darovali loptu súperovi. Ak by sme sa týchto chýb vyvarovali, mohol výsledok vyzerať oveľa krajšie. Každopádne nás teší herný progres, ktorý je naozaj už pozorovateľný.

Ďakujeme Skaličanom za kolo a súperovi gratulujeme k výhre. Teraz nasleduje letná prestávka. Najbližšie sa bude hrať zápas výberu ligy 26. augusta, a veríme že v Trnave. Ligové 5. kolo sa odohrá 2. septembra, kedy máme my ako tím voľno. Nastúpime až 23. septembra na 6. kolo v Budapešti, kedy sa bude pravdepodobne lámať chlieb medzi nami a tímom Zvolen Punishers. Pôjde evidentne o priamy boj o 6. tabuľkové miesto v lige. Dovtedy je veľa času na zlepšovanie. Tešíme sa však už teraz! Takže lakrosky hore a poďme laxovať!!!

Záznam zo 4. kola SLL je možné vidieť na tomto odkaze.

Výsledky 4. kola:

10.00, Bratislava Tricksters - Skalica Chiefs, 17:4
11.30, Zvolen Punishers - Prievidza Headhunterz, 2:16
13.00, Budapest BLAX - TRNAVA SABERS, 8:4

Body za náš klub:

  • 2. štvrtina, čas 25:25, skóre 4:1 - Patrik Pocisk #97
  • 3. štvrtina, čas 43:24, skóre 7:2 - Radovan Urban #5
  • 4. štvrtina, čas 54:20, skóre 8:3 - Lukáš Horecký #87
  • 4. štvrtina, čas 59:13, skóre 8:4 - Radovan Urban #5

Štatistiky z nášho zápasu:

Vyhraté rozhody (face-offs):

  • Budapešť - 7
  • Trnava - 5

Zásahy brankárov:

  • Budapešť - 4
  • Trnava - 6

Strely na bránu:

  • Budapešť - 16
  • Trnava - 15

Využité presilovky:

  • Budapešť - 0
  • Trnava - 0

Nevyužité presilovky:

  • Budapešť - 1
  • Trnava - 2

Vylúčenia Trnava:

  • 2. štvrtina, 28:45, Patrik Pocisk #97, Bad substitution (zlé striedanie), 30s