Uplynulé obdobie a prelom mesiacov júl a august sa v lakrosovom svete niesol v duchu najväčšieho a najdôležitejšieho podujatia tohto roku minimálne v rámci Európy. V dňoch 28 júla až 6 augusta 2016 sa v maďarskom Godollo odohrali Majstrovstvá Európy vo field-lakrose 2016. Náš reprezentačný tím odišiel na majstrovstvá už 25. júla a počas nasledujúcich troch dní sa venovali tréningovému procesu a príprave na 8 zápasov, ktoré ich čakali počas priebehu majstrovstiev. Počas tréningového procesu odohrali aj tzv. scrimmage z mužstvom Belgicka. 

Slovakia Lacrosse 2016

Počas prvého dňa majstrovstiev 28. 07. štvrtok odohral tím Slovenska svoj prvý zápas v rámci majstrovstiev a to hneď proti favoritovi skupiny a neskoršiemu víťazovi bronzových medailí. Začiatok majstrovstiev bol ovplyvnený nepriazňou počasia a búrkami a všetky tímy čakali na rozhodnutie organizátorov a rozhodcov že nebezpečenstvo búrky pominulo a mohli sa tak začať prvé súboje. Všetky zápasy boli posunuté zhruba o 5 hodín. V prvom zápase sa odzrkadlili problémy s počtom hráčov, ktoré ovplyvnili zdravotné problémy niektorých hráčov ešte pred začiatkom majstrovstiev. Náš tím išiel do zápasu len s počtom 14tich hráčov. Zápas mal celkom jednoznačný priebeh a skončil výsledkom 19:2 v prospech Fínska po štvrtinách 6:1, 6:1, 4:0, 3:0. Slovensko odohralo drvivú väčšinu hracieho času v obrane, čo bol jeden z dôvodov že naši chlapci neskórovali viacej gólov. V tomto zápase skóroval svoj prvý reprezentačný gól a zároveň aj prvý gól Slovenska na týchto majstrovstvách celkovo, náš hráč nosiaci v slovenských ale takisto aj trnavských farbách číslo 97 Patrik Pocisk.

Slovakia vs Finland Lacrosse 2016

Nasledujúci deň piatok 29. júla bol pre slovenský tím odpočinkovým dňom a tak mali naši reprezentanti čas na regeneráciu, krátky ľahký tréning a taktické pokyny od trénera na nasledujúce duely. 

V sobotu 30. 07. nastúpila naša reprezentácia o 10:15 na súboj proti Rusku. Po odznení národných hymien oboch mužstiev sa začala prvá štvrtina tohto súboja bola prakticky aj rozhodujúcou pre celý priebeh stretnutia. Naši chlapci s Kriváňom na hrudi nezachytili začiatok stretnutia a prvú štvrtinu prehrali 1:5. V nasledujúcich troch už pomerne vyrovnaných štvrtinách sa im rozdiel v skóre nepodarilo dobehnúť a tak po štvrtinách 1:5, 2:2, 0:1, 1:1 prehrali celkovo v pomere 4:9. Podľa nášho názoru treba aj podotknúť, nie že by sme tým chceli ospravedlňovať celkový výsledok, ale ostáva faktom že našim reprezentantom sa podarilo počas celého stretnutia 8 krát trafiť konštrukciu brány. Chýbalo tak málo, len trochu šťastia, a ak by bola šťastena aspoň v polovici prípadov na našej strane mohol byť zápas ku koncu zdramatizovaný a možno aj s pozitívnejším výsledkom pre naše farby. Žiaľ ostáva faktom že aj druhý súboj v rámci ME 2016 Slovensko prehralo s Ruskom v pomere 4:9.

Slovakia vs Russia Lacrosse 2016

Po zápase s Ruskom ostával len krátky čas na regeneráciu a krátku prevažne taktickú prípravu na ďalšieho z ťažkých súperov a zároveň aj jedného z favoritov na postup do elitnej osmičky z našej skupiny D.

Predpoludním nasledujúceho dňa 31. júla, nedeľa, už náš tím opäť stál na fielde za zvuku slovenskej národnej hymny a čakal na začiatočný hvizd súboja proti Holandsku, ktorý zaznel o 11:30. Aj napriek konečnému výsledku, žiaľ opäť v neprospech našich chlapcov, v pomere 7:19 z nášho pohľadu, môžeme konštatovať že tento zápas bol jeden z najlepšie zvládnutých zápasov z pohľadu taktických pokynov trénera a toho čoho sa mali hráči držať a akú hru chceli predvádzať. Po priebehu štvrtín v pomeroch 5:1, 4:1, 4:1 a 6:4 sme tak museli opäť skonštatovať prehru nášho tímu 7:19, avšak naši chlapci mohli z ihriska odkráčať s hlavami hore a cítiť sa spokojne. Tento zápas ako jediný, z tých ktoré mužstvo Slovenska odohralo v priebehu celých ME, sa odohral na ihrisku označenom ako field 1 a teda bol aj naživo streamovaný prostredníctvom internetových kanálov. 

Slovensko vs Rusko Lakros 2016

Nasledujúci deň, pondelok, prvý augustový deň, nastúpila naša reprezentácia v podvečerných hodinách o 17:45 na súboj proti Francúzsku. So súperov v rámci našej skupiny D malo byť Francúzsko tým najhrateľnejším súperom, a to aj napriek nízkemu počtu hráčov na súpiske nášho tímu, s ktorým sa muselo mužstvo Slovenska vysporadúvať počas celého priebehu šampionátu. Môžeme skonštatovať že tieto predpoklady sa naplnili a našej reprezentácií sa podarilo ich štvrtý zápas na ME 2016, a celkovo 50. zápas v priebehu týchto majstrovstiev, dotiahnuť do víťazného konca a s Francúzskom si poradili v pomere 11:2 po tretinách 1:3, 0:1, 0:2, 1:5. Počas tohto zápasu sa zástupcom nášho klubu v slovenských farbách podarilo zapísať žiaľ len negatívne a to prvými trestnými minútami nášho obrancu Mareka Kuboviča #11, ktorý dostal najprv 1 minútu za crosscheck a neskôr technických 30 sekúnd za nedovolené bránenie v hre. Za pozitívne môžeme označiť to že prvé trestné minúty nazbieral až v štvrtom zápase majstrovstiev. Každopádne naši chlapci odchádzali zo zápasu s dobrým pocitom výhry a pozdvihnutou morálkou mužstva po prvej výhre v rámci ME 2016.

Slovakia vs France Lacrosse 2016

Už ďalší deň čakal Slovensko opäť ďalší súboj a to posledný zápas v rámci skupiny D proti Poľsku. Stále bola možnosť prebojovať sa do strednej časti pavúka šampionátu v prípade ak by sa podarilo Slovákom aj dnes zaknihovať výhru. V prípade ak by vyhrali hrali by o 9-16 miesto na ME2016. Nanešťastie si v rámci skupiny zapísali už štvrtú prehru po výsledku 4:10 po tretinách 2:1, 1:4, 0:2 a 1:3 obsadili konečné piate miesto v rámci skupiny D. Po celkom dobrom úvode stretnutia keď prvú štvrtinu Slovensko vyhralo 2:1 sa súper zmobilizoval a v priebehu druhej a tretej štvrtiny si vytvoril náskok, ktorý sa Poliakom aj podarilo udržať do konca stretnutia. 

Slovakia vs Poland Lacrosse 2016

Po konci skupinovej fázy teda Slovensko obsadilo konečné piate miesto v skupine za Fínskom, Holandskom, Poľskom a Ruskom. Na chvoste skupiny sa umiestnilo Francúzsko, ktoré spolu so slovenskou reprezentáciou v záverečnej časti turnaja hralo v súbojoch o 17-24 miesto. 

Nasledujúci deň čakal chlapcov reprezentujúcich slovenský dvojkríž druhý z celkovo dvoch voľných dní v priebehu šampionátu. Tento deň využili na čiastočnú regeneráciu, odpočinok, načerpanie nových síl a aj krátku prehliadku neďalekej Budapešti. V priebehu tohto dňa sa v rámci majstrovstiev odohrali súboje v rámci vrchnej a strednej časti pavúka, takže tímy zo spodnej časti pavúka spolu aj so Slovenskom mali tento deň v programe zapísaný ako odpočinkový.

Slovakia Lacrosse trip Budapest 2016

Po krátkej jednodňovej pauze naši chlapci opäť vybehli na field a to hneď o 9tej hodine ráno vo štvrtok 04. augusta, kedy ich na fielde 5 čakal súboj proti Dánsku. Dozneli tóny oboch národných hymien a krátko na to zaznel vysoký tón píšťalky hlavného rozhodcu, ktorý zahájil súboj Slovenska proti Dánsku. Celý priebeh zápasu bol veľmi vyrovnaný a po hvizde, ktorý ukončil prvú štvrtinu skóre ukazovalo výsledok 3:4 v neprospech nášho tímu. V tejto štvrtine tak ako počas celého zvyšku zápasu dokázali obe mužstvá reagovať na úspechy ale aj chyby svojho súpera a duel mal tak ako sme spomínali veľmi vyrovnaný priebeh. Druhá štvrtina skončila rovnakým pomerom ako tá prvá 3:4 v neprospech Slovenska. Dáni tak mali v polovici zápasu vytvorený už dvojgólový náskok, ktorý však nie je ničím nezmazateľným. To sa tímu slovenskej reprezentácie v priebehu tretej štvrtiny čiastočne aj podarilo a chlapci znížili rozdiel pred poslednou štvrťkou na rozdiel jediného gólu, stále však v neprospech slovenských farieb 9:10. Posledná štvrtina bola asi tou najvyrovnanejšou počas celého priebehu zápasu. Ostávali necelé tri minúty do konca zápasu a výsledok zápasu bol 12:12, navyše v čase 79:16 dostal dánsky hráč minútový trest za sekanie a do konca riadneho hracieho času malo teda Slovensko výhodu presilovky. Tú však nevyužilo a po neúspechu v útoku nasledoval protiútok Dánska, bohužiaľ ale aj chyba v obrane Slovenska pri preberaní útočiacich hráčov, ktorú využil dánsky útočník a 9 sekúnd pred koncom zápasu strelil víťazný gól a stanovil konečné skóre 12:13 v neprospech slovenského mužstva. Počas zvyšných 9tich sekúnd ostával priestor už len na Fastbreak zo strany slovenského tímu, ten sa napriek vyhranému face-off Slovákom vytvoriť nepodarilo a krátko nato zaznel záverečný hvizd hlavného rozhodcu. Po dobrom súboji však prišla opäť ďalšia prehra a s ňou možnosť hrať už len o umiestnenie v rámci 21-24 konečného miesta.

Slovakia vs Denmark Lacrosse 2016

V piatok 05. 08. tak Slovensko čakal súboj proti Slovinsku, ktorý odohrali o 11:45 na turfe, ktorý bol označený ako field 2. Mal to byť pre Slovensko zápas, ktorý mal mať s najväčšou pravdepodobnosťou šťastný koniec pre naše farby, aj keď tie slovinské sú prakticky rovnaké tak radšej budeme tvrdiť, že mal mať šťastnejší koniec pre chlapcov s dvojkrížom v srdciach, pretože také výkony aj napriek nepriaznivým výsledkom, naši reprezentanti podávali. Našťastie predpoklady sa vyplnili aj v realite. Už v prvej štvrtine sa podarilo našim chlapcom vytvoriť si trojgólový náskok, ktorý v druhej štvrtine len navýšili o ďalších 5 gólov, aj keď jeden aj inkasovali. Ďalšiu, tretiu, štvrtinu sa im podarilo znovu vyhrať, tentokrát rozdielom dvoch gólov. Po troch štvrtinách tak Slovensko vyhrávalo v pomere 10:1 nad Slovinskom. Potom sa v priebehu poslednej štvrtiny viac ako 15 minút skóre nemenilo, následne však v priebehu posledných piatich minút zápasu padli 4 góly, po dvoch na oboch stranách. Konečný výsledok zápasu zo súboja proti Slovincom bol 12:3 s pohľadu reprezentácie Slovenskej republiky, ktorá tak zaknihovala druhú výhru v rámci šampionátu.

Slovakia vs Slovenia Lacrosse 2016

Na posledný súboj mali slovenské farby nastúpiť v posledný hrací deň turnaja v sobotu 06. augusta o 12:15 proti Taliansku v súboji o konečné 21 miesto. V poslednom náročnom súboji sa však našej reprezentácií podarilo vyhrať iba jednu, poslednú, štvrtinu a tak si po priebehu zápasu 1:2, 2:2, 1:3 a 3:2 odniesli ďalšiu v poradí šiestu prehru a museli sa po záverečnom hvizde uspokojiť s konečným 22-hým miestom v celkovom poradí Majstrovstiev Európy 2016 v maďarskom Godollo. V tomto zápase sa podarilo skórovať svoj druhý reprezentačný gól nášmu útočníkovi Patrikovi Pociskovi, ktorý v 25 minúte zápasu upravoval vtedajší priebeh stretnutia na 2:2, po peknej akcií a asistencií kolegu z útoku Denisa Engilša. 

Italy vs Slovakia Lacrosse 2016 Marek Kubovic

Zostáva nám ešte podať stručné informácie o konečných výsledkoch turnaja. V posledný hrací deň sa rovnako rozhodovalo o medailových pozíciach. Ako prvý bol na rade súboj o bronz medzi Walesom a Fínskom (4:12), ktorý dopadol víťazne pre fínsku reprezentáciu a Fíni si tak z turnaja odniesli 3. miesto a bronzové medaily. Posledným zápasom turnaja bol súboj o majstra Európy medzi Anglickom, obhajcom titulu, a Izraelom (7:6). Po napínavom súboji sa Angličanom podarilo obhájiť titul a získať zlaté medaily. Hráči Izraelu si tak z turnaja odniesli na krkoch medaily s farbou striebra. Všetkým mužstvám gratulujeme.

Záverom už len môžeme všetkých chalanom, ktorý reprezentovali našu krásnu krajinu a naše farby na Majstrovstvách Európy vysloviť veľké ĎAKUJEME. A aj napriek nie veľmi priaznivému konečnému výsledku a umiestneniu aspoň virtuálne každému zatlieskať a potriasť rukou za to, že všetko čo v nich bolo nechali na ihrisku a bojovali do konca zo všetkých síl, aj napriek nabitému programu turnaja a nepriazni celkového počtu hráčov, ktorý sa ME 2016 zúčastnili. Za celú slovenskú lakrosovú obec a všetkých lakrosových priaznivcov ešte raz ĎAKUJEME, prajeme veľa úspechov a zdaru, nech sa nazbierané skúseností podarí pretaviť do čo najlepších individuálnych ale aj tímových úspechov všetkých zúčastnených hráčov. Slovensko MOR HO!!!

Slovensko Lakros Budapest 2016