Na začiatku roka 2014 na Slovensku fungovali oficiálne 3 lakrosové kluby, z toho Bats sa viac angažovali mimo SR v boxlakrose a na svojom piesočku si väčšinou merali medzi sebou sily iba Bratislava Tricksters a Prievidza Headhunterz. Asi to bol rok priaznivý pre vznik nových lakrosových klubov na Slovensku, a možno to bola len náhoda, no faktom je, že postupne v tomto roku sa na slovenskú scénu oficiálne zapísali ďalšie tri kluby. Najprv to bol Zvolen Punishers, neskôr Skalica Chiefs a ihneď na to vznikol náš Športový klub lakrosu Trnava. Postupne sa vytvorila nová Slovenská lakrosová liga (SLL), ktorá mala mať 6 účastníkov. Áno šesť. Do fieldovej ligy prejavil záujem vstúpiť aj bratislavský boxlakrosový klub Bats, a tak SLL nadobudla po dlhých rokoch zaujímavý rozmer.
 
A práve druhý z najmladších spomínaných klubov Skalica Chiefs sa rozhodol uskutočniť v roku 2016 akciu pod názvom Chiefs Cup. Jej prvý ročník sa konal v českých Strážniciach a zúčastnilo sa ho vtedy 5 klubov, vrátane toho nášho. Keďže akcia mala úspech a pomohla mladým slovenským klubom za pomoci skúsenejších českých klubov dobre si zahrať, Skaličania sa rozhodli, že sa turnaj bude konať aj o rok. Chiefs Cup ročník 2. sa opäť raz mohol konať...
 

SOBOTA

 
Otvárací ceremoniál turnaja uviedli domáci organizujúci Chiefs pri nastúpených všetkých participujúcich tímoch, požehnali "Málemu bratríčkovi vojny" a tímy sa mohli vrhnúť do úvodnej fázy sobotňajšieho hracieho dňa. Tento rok sa k minuloročným účastníkom pridal ešte šiesty tím - Červené Pečky Knights. Kto by nevedel, Červené Pečky je malé "mestečko" v okrese Kolín v Stredočeskom kraji.
 

Skalica Chiefs - Zvolen Punishers, 5:0

V úvodnom zápase po 9.30 hod. nastúpili domáci proti minuloročnému obhajcovi Zvolenu Punishers. Tí boli tento rok pomerne okresaní v zostave, ktorú mali doplnenú nováčikmi. Skalica naopak svoje rady posilnila a nenechala nič na náhode a aj zvíťazila nad Zvolenom pomerne hladko 5:0.
 
 

Červené Pečky Knights - Brno Ravens, 4:4

Druhý zápas dovolil zmerať si sily medzi českými tímami Červenými Pečkami Knights a Brnom Ravens. Začiatok bol naplánovaný na 10.40 hod. no začal sa s menším oneskorením. Ravens minulý rok na turnaji obsadili predposledné 4. miesto, a tak si chceli určite tento rok polepšiť. Pre slovenské kluby boli Pečky pomerne veľkou neznámou, no Česi sa poznali a bolo to aj vidieť, keďže zápas bol dosť vyrovnaný, o čom svedčí aj záverečné skóre 4:4.
 
 

Skalica Chiefs - Šumava Wild Boars, 4:6

V treťom zápase s opäť o niečo väčším meškaním po 12.00 hod. nastúpili opäť domáci Chiefs a dobré víťazné tempo chceli využiť proti "Šumavskému divočákovi" alias Šumave Wild Boars. Tí však majú vo svojich radách ostrieľané "svine" a skalickým náčelníkom ukázali ako sa z lovca môže stať korisť. Kanci si uchmatli výhru 4:6.
 
 

Červené Pečky Knights - Trnava Sabers, 9:3

Zhruba o 13.30 hod. už s narastajúcim meškaním začal konečne náš zápas proti Červeným Pečkám. Pre niektorých z nás, naozaj prvé stretnutie s týmto tímom, a tak sme nevedeli, čo máme v tomto zápase očakávať. Každopádne sme súpera nepodceňovali, ale ani sa ho neobávali. Spočiatku to bol veľmi vyrovnaný zápas. V úvode sme rýchlo viedli po góle Borisa Stankoviča č. 91, 0:1. Chviľu sme skóre držali, no súper využil naše krátke zaváhanie v obrane a vyrovnal na 1:1. Pred koncom periódy našiel Igor Zatko č. 19 pekne načasovanou prihrávkou Radovana Urbana č. 5 a ten po strele poslal náš tím do vedenia, 1:2. Súper nezostal zaskočený a onedlho opäť vyrovnal. Po našej chybe v obrane sa menilo skóre, 2:2. V ďalšom dejstve nás do vedenia po individuálnej akcii poslal opäť Urban, 2:3. Tu však Pečky zaradili nižší rýchlostný stupeň, svoju mašinériu poslali do vysokých otáčok a začali postupne korigovať skóre a kontrolovať hru. Najprv vyrovnali na 3:3 a postupne začali skóre navyšovať. My sme akoby prestali hrať alebo ostali zaskočení a nedokázali sme sa do zápasu dostať naspäť. Skóre sa tak zastavilo až na konečných 9:3 a z dobre začatého zápasu bolo akurát úvodné sklamanie.
 
Góly: 2x Urban, 1x Stankovič B.
 
 

Zvolen Punishers - Šumava Wild Boars, 1:13

Ďalší zápas odohrali medzi sebou po 14.30 hod. tímy Zvolen Punishers a Šumava Wild Boars. Tu Šumaváci nenechali nič na náhodu a ich kvalitnou hrou, ktorú vytvárajú skúsení hráči nedali súperovi až na jediný gól šancu a zvíťazili hladko 1:13.
 
 

Brno Ravens - Trnava Sabers, 7:2

V čase cca 15.45 hod. začal náš druhý zápas dňa. Tu sa malo rozhodnúť, či budeme hrať v danom dni ešte jeden zápas, a to štvrťfinálový alebo postúpime do nedeľného kola z prvého tabuľkového miesta. Zabrániť nám v tom mal tím Brno Ravens. A naozaj, stav po prvej perióde neukazoval nič iné ako 4:0 pre Brno. Áno, čítate správne - perióde. Doslova tretine, keďže tento ročník Chiefs Cupu sa nehral na štvrtiny ale tretiny... V druhej tretine na konci 9. minúty však vykresal nádej pre náš tím Igor Zatko č. 19, keď skóroval po prihrávke od Borisa Stankoviča č. 91, skóre 4:1. Súper v tejto tretine nehrýzol a bravúrny kúsok a opäť raz väčšiu šancu na výhru vyparatila dvojica našich hráčov Kubovič a Pocisk. Stalo sa tak po akcii súpera, keď loptičku za našou bránou vybojoval práve prvý spomínaný obranca Marek Kubovič č. 11 a okamžitou a naozaj dlhou prihrávkou spoza vlastnej bránky našiel pred súperovu bránkou útočníka Patrika Pociska č. 97 pár sekúnd pred koncom tretiny. Ten sa tentokrát nemýlil ako v predošlých pokusoch skórovať a vsietil konečne gól, skóre 4:2. Do poslednej tretiny tak naši išli dobre naladení. Avšak v tretej tretine sa prejavili dva fakty, ktoré hrali v prospech súpera. Fyzická kondícia spočívajúca v možnosti striedať a regenerovať tak sily, čo sa našim v okresanej zostave pre tento zápas nedarilo a druhým faktom bola zohratosť a skúsenosť súperových hráčov. Tí obe skutočnosti dobre využili a postupne pridali do našej bránky v záverečnej tretine 3 góly. Finálne skóre 7:2 a pre nás tak definitívny scenár sobotňajšieho dňa - tretí zápas. Súper bol už jasný, ale vízie na dobrý výsledok boli na tom už horšie...

Góly: 1x Zatko, 1x Pocisk

 

Skalica Chiefs - Trnava Sabers, 6:1

Po krátkej pauze sme cca o 17.00 hod. nastúpili proti domácej Skalici Chiefs v prvom štvrťfinálovom zápase. Okresaná zostava, zranenie Patrika Pociska, skúsení a kvalitní hráči súpera neveštili nič dobré. Veštby druidov sa postupne aj naplnili a zo zápasu bola čistá exhibícia. Snažili sme sa dôstojne hrať a neunavovať sa príliš, no nedarilo sa. Súper do nás našťastie nehustil a dokonca nám aj dovolil skórovať čestný gól, keď sa k šanci dostala naša mladučká Sabina Chlebanová č. 9 a skórovala, finálne skóre 6:1 pre Skalicu. Pre náš tím sa týmto zápasom skončil hrací deň, a zároveň aj možnosť bojovať v rebríčku o medailové pozície.
 
Góly: 1x Chlebanová
 
 

Brno Ravens - Zvolen Punishers, 8:2

Druhý štvrťfinálový zápas začal niečo po 18.00 hod. Nastúpili v ňom Brno Raves a Zvolen Punishers. Zvolen papierovo mal byť slabším súperom, keďže v predošlých dvoch zápasoch uhral dve prehry, naopak Brno vybojovalo s Červenými Pečkami remízu a s našim tímom výhru. Prekvapenie sa nakoniec ani nekonalo, i keď niektorí tajne dúfali, že Zvolen zabojuje a zvíťazí. Brno kontrolovanou hrou zvíťazilo 8:2 a zabezpečilo si tak postup v turnaji ďalej. Zvolenu naopak zostal zápas o 5. priečku.
 
 
Hrací deň tak mohol skončiť a hráči sa už mohli tešiť na zaslúženú sprchu a následne aj večernú "párty"!
 
 

NEDEĽA

 
Po ťažkej nočnej akcii sa niektorým hráčom ťažko prebúdzalo. Začiatok semifinálových zápasov bol však neúprosne naplánovaný na 10-tu hodinu. V pláne boli dva semifinálové zápasy, individuálne súťaže a nakoniec boje o konečné umiestnenie. Všetko to celé mal ukončiť záverečný ceremoniál a vyhodnotenie turnaja.
 

Červené Pečky Knights - Skalica Chiefs, 5:3

Krátko po 10.00 hod. teda začal prvý zo semifinálových zápasov, kde vďaka prvému tabuľkovému miestu automaticky nasadené Červené Pečky bojovali o postup do finále s domácou Skalicou Chiefs. Zápas to bol dosť vyrovnaný, no za kratší koniec ťahali nakoniec domáci. Pečky sa tak po víťazstve 5:3 stali prvým finalistom.


 

Šumava Wild Boars - Brno Ravens, 5:1

V druhom semifinále bojovali o miestenku do finále tímy Šumava Wild Boars a Brno Ravens. Nasadeným tímom boli Wild Boars. Brnu dovolili skórovať len jedinýkrát, a keďže Brno inkasovalo až 5 gólov hádanka o druhom finalistovi bola rozlúštená. Šumava zvíťazila 5:1.
 
 

Súťaže

Po týchto dvoch zápasoch nasledoval čas individuálnych súťaží. Súťažilo sa v rôznych disciplínach ako napríklad najtvrdšej strele, v presnosti hráčov, presnosti brankárov a vo free style. Žiaľ ani v jednej zo súťaží sa nám nepodarilo získať tromf. V Kategórii brankárov sa nie celkom darilo nášmu brankárovi Kristiánovi Šupinovi, v presnosti neuspel, ani Radovan Urban, ani Igor Zatko a v najrýchlejšej resp. najtvrdšej strele sa bez úspechu prezentovali Patrik Pocisk a Tomáš Stankovič. Free style akcia našej Sabiny Chlebanovej bola síce podarená, no neuspela v konkurencii.
 

Trnava Sabers - Zvolen Punishers, 7:1

Poobede však nasledovali zápasy o konečné umiestnenie. V tom prvom sme nastúpili my Trnava Sabers proti Zvolenu Punishers. Po predošlých prehrách oba tímy samozrejme chceli zvíťaziť a neobsadiť tak posledné miesto. Zápas začal niečo po 13.30 hod. V tíme opäť figuroval Urban, ktorý sa zúčastnil predtým len na prvom zápase proti Pečkám. Tím tak mohol opäť o niečo lepšie striedať. Bolo by to však naozaj tak, pokiaľ by ale nezostali na lavičke ako zranení sedieť Pocisk a Magula. Napätie v tíme bolo cítiť, no podarilo sa nám skórovať prvý gól a po ňom ďalšie dva. Hráči sa ukľudnili. Skóre 3:0 v náš prospech. Súper sa snažil hrýzť, no väčšie zuby sme mali predsa len my a postupne sme sa do neho začali zahryzávať čoraz viac, keď postupne skóroval jedenkrát Zatko, 2x Stankovič Boris a 4 góly vsietil Urban, ktorému evidetne absencia na nočnej párty prospela. Zvolen nakoniec skóroval ku koncu čestný gól a ustanovil tak skóre na konečných 7:1 v prospech nášho tímu. Smútok na tvári Zvolenčanov, a naopak radosť na tvárach našich hráčov, keďže sa im podarilo konečne zvíťaziť a poraziť vlastne minuloročného víťaza tohto turnaja. Aj keď konečné 5. miesto, no po celkovej analýze vytýčených cieľov a herného prejavu tímu ako takého sme boli spokojní
 
Góly: 4x Urban, 2x Stankovič B., 1x Zatko
 
 

Skalica Chiefs - Brno Ravens, 4:3 pp

V zápase o 3. miesto bojovali proti sebe po 15.00 hod. domáca Skalica Chiefs a Brno Ravens. Zápas to bol naozaj vyrovnaný a opatrný. Keďže regulérny čas sa skončil nerozhodne 3:3, muselo nasledovať predĺženie. Už už to vyzeralo, že by Brno mohlo konečne skórovať, pretože naozaj držalo loptičku častejšie a darilo sa mu útočiť, no Skaličania bojovali ako o život. Tento boj sa im vyplatil a vsietili do súperovej brány práve oni víťazný gól. Zabezpečili si tak 3. miesto na turnaji.
 

Červené Pečky Knights - Šumava Wild Boars, 0:5

Finále o titul náčelníckeho turnaja začalo po 16.00 hod. medzi Šumavou Wild Boars a Červenými Pečkami Knights. Bolo vidieť, že o finále bojujú naozaj tieto tímy zaslúžene. Hra, ktorú predvádzali bola naozaj kvalitná, no vyššie skúsenosti v radách divých svíň boli nad sily mladších Pečiek. Wild Boars tak zvíťazili 5:0 a tento rok ovládli Chiefs Cup, keď zvíťazili svoje všetky zápasy. Gratulujeme im tak k tomuto triumfu!
 
 
Po tomto zápase nasledoval záverečný ceremoniál, kde sa odovzdávali ceny pre jednotlivé umiestnenia tímov a ceny pre jednotlivcov. Na turnaji sme teda obsadili 5. miesto, čím sme si vlastne polepšili o jednu priečku v porovnaní s minulým ročníkom. Ešte sme si však odniesli jedno individuálne ocenenie, a to cenu SPIRIT OF LACROSSE, ktorú získala naša Sabina Chlebanová č. 9, 17-ročné dievča, ktoré tak miluje lakros, že ho s nami hrá v mužskej lige! Nie je sa čomu diviť a veľmi sa tešíme z tohto unikátu a samozrejme aj ocenenia! Gratulujeme Sabča!

Celkové umiestnenie tímov na turnaji Chiefs Cup 2017:

1. Šumava Wild Boars (ČR)
2. Červené Pečky Knights (ČR)
3. Skalica Chiefs
4. Brno Ravens (ČR)
5. Trnava Sabers
6. Zvolen Punishers

Hodnotenie trénera Sabers

A aký má názor na tento uplynulý turnaj náš hlavný tréner Boris Stankovič?
1. Ako hodnotiš výkon tímu na turnaji?
 
Boris:"S tým ako sme hrali som spokojný. V útoku sme vedeli podržať loptu, v obrane sme nerobili veľké chyby. Spravili sme síce zopár chýb, ale práve preto sme išli na tento turnaj, aby sme sa mohli zlepšovať a poučiť sa."
 
2. Mal tím ciele, ktoré ste chceli na turnaji dosiahnuť? Taktika, štatistiky alebo podobne?
 
Boris:"Na turnaj sme nešli vyhrať, keďže sme mali väčší počet nováčikov tento rok ako minulý ročník. Išli sme tam hlavne naberať skúsenosti, ktoré sa nedajú naučiť na tréningu a musím povedať, že každému z našich nových hráčov to išlo skvele."
 
3. Sú nejakí hráči, ktorých výkon ťa milo prekvapil, prípadne naopak?
 
Boris:"Veľmi milo ma prekvapil náš nový hráč Lukáš Gúčik, ktorý dokázal v útoku držať krok aj so skúsenejšími hráčmi, ale aj Marek Kubovič, ktorý so svojou dlhou palicou chodil na FEJSI a vždy dokázal potrápiť skúsenejších hráčov na tejto pozícii."
 
4. Čo dal tímu tento turnaj? Keďže ďalšie kolo SLL sa blíži, tentokrát na domácej pôde v Trnave 22. apríla.
 
Boris:"Okrem skúseností nám tento ročník ukázal, aký štýl hry je pre nás najlepší. V minulosti sme skúšali viacero formácií a spôsobov hrania, no môžem povedať, že na tomto turnaji sme sa konečne našli."
 
5. Ako hodnotií celkovo turnaj ako taký? Výkon iných tímov, nejaké kuriozity prípadne novinky?
 
Boris:"Osobne som bol veľmi zvedavý na výkon chalanov z Červených Pečiek, keďže som ich ešte nevidel hrať. Všetky kluby boli pre nás veľmi hrateľné a verím, že budúci rok sa môžeme prebojovať aj do semifinále. Každopádne tento ročník hodnotím ako solídne B-čko."
 

Celková štatistika našich hráčov z turnaja:

P.č. Meno hráča Záp. Góly Asist. Body
1. Radovan Urban 2 6 0 6
2. Igor Zatko 4 2 1 3
2. Boris Stankovič 4 2 1 3
3. Patrik Pocisk 3 2 0 2
4. Marek Kubovič 4 0 2 2
5. Sabína Chlebanová 4 1 0 1
 

Fotky a výsledky: