Osobné informácie:

Tím: Trnava Sabers

Pozícia: #11, obranca (D - Defense)

Výška: 182cm

Váha: 90kg

Dátum narodenia: 11. 03. 1989

Lakros hrá od: 2014

Rodný klub: Trnava Sabers

Predchádzajúce športy (aktívne): bejzbal, futbal

Obľúbený lakrosový tím: New York Lizards (Profi tím, MLL), Saskatchewan Rush (Profi tím, NLL)

Koníčky: pes, bicykel, beh, šport, najväčším je lakros

Štatistika:

 

ROK TÍM POZ ZÁPASY
G A BODY Trestné minúty
2016 Trnava Sabers D 8 1 0 1 0.00
2015 Trnava Sabers D 12 1 0 1 2.00
- SPOLU - 20 2 0 2 2.00

 

Krátka spoveď:

1. Ako si sa dostal k lakrosu?

Marek: "K lakrosu som sa dostal cez spolužiaka ešte zo základnej školy. Istú dobu ma volal nech prídem skúsiť americký futbal, keď hrával ešte ten. Potom začal s lakrosom, a to ma zaujalo a ja som sa konečne odhodlal prísť na tréning, na ktorý ma už tak dlho volal. I keď tentokrát v rámci iného športu."

2. Prečo hráš lakros?

Marek: "Zo začiatku boli tie dôvody pomerne jednoduché: dynamický, tímový a kontaktný šport, ktorý je niečim novým pre väčšinu ľudí. Časom sa to u mňa prehĺbilo. No a ten dôvod je trošku skrytejší, je to v tom, čo lakros predstavuje, ale to zistíte až keď sa do tej lakrosovej komunity dostanete. Je to práve v tej komunite."

3. Čo sa ti páči na tvojej hernej pozícii? Ak by si mohol, zmenil by si ju?

Marek: "Na mojej hernej pozícií sa mi páči, že človek viac hitov rozdáva ako dostáva. Dobre sa mi hrá s dlhou palicou, mám to rád. Obrana ako celok mi sedí. Na nej ako takej by som nemenil nič. Ak by som mal niečo meniť, možno len to, že by som si doprial častejšie výlet do útoku, i keď sa mi to už pár krát podarilo."

4. Na ktorú časť tvojej výstroje sa špeciálne zameriavaš, ako si ju pripravuješ, prípadne aká má byť?

Marek: "Zameriavam sa asi ako každý hráč lakrosu na lakrosku. Pre mňa ako obrancu je dôležité, aby bola pevná a ľahká a aby sa s ňou dobre dalo kontaktovať protihráča. Za dôležité tiež považujem, aby sa hlavou lakrosky dalo dobre SCOOP-ovať lopty."

5. Akú máš obľúbenú fintu, prípadne máš obľúbenú nejakú špeciálnu osobnú techniku?

Marek: "Ja mám veľmi rád hru na WING-u ako LSM. Je to pre mňa asi top pozícia čo sa týka defenzívnej zložky tímu. Veľmi rád vynášam loptu na útočnú polovicu a sem tam si spravím výlet až k bráne súpera. Túto zimu pracujem aj na tom, aby som si osvojil techniku FACE OFF-u."

 

Vysvetlivky lakrosovej odbornej terminológie alebo žargónu:

SCOOP - technika, pri ktorej hráč s pomocou palice zodvihne loptičku zo zeme a dostane ju tak pod svoju kontrolu

WING - pozícia hráča na krídle pri rozohrávke - FACE-OFF-e

LSM - Long Stick Midfielder - hráč s dlhou palicou pôsobiaci v strede ihriska, v posledných rokoch ide o častejšie používanú pozíciu, vďaka ktorej prichádza na ihrisku k častejším HIT-om. Hrač dokáže hru v strednom poli rozvíriť, avšak krátka palica mu môže niekedy chýbať, prípadne ho musí do útoku vymieňať iný hráč. Ide o taktiku, ktorú využívajú iba niektoré tímy.

HIT - zrážka dvoch hráčov na ihrisku, kedy jeden hráč je iniciátorom tejto zrážky. Druhý hráč väčšinou padne na zem.

FACE OFF - rozohranie hry zo stredu ihriska. Dvaja hráči sa pripravia oproti sebe a na písknutie rozhodcu sa snažia vybojovať loptičku. Iní hráči nesmú do hry v tomto momente zasahovať.