Osobné informácie:

Tím: Trnava Sabers

Pozícia: #5, stredopoliar (M - Midfield)

Výška: 187cm

Váha: 81kg

Dátum narodenia: 21. 5. 1987

Lakros hrá od: 2014

Rodný klub: Trnava Sabers

Predchádzajúce športy (aktívne): karate, futbal, americký futbal

Obľúbený lakrosový tím: New York Lizards (Profi tím, MLL)

Koníčky: lakros, hudba, pc, príroda, moto

Štatistika:

 

ROK TÍM POZ ZÁPASY
G A BODY Trestné minúty
2016 Trnava Sabers M 7 7 1 8 2.50
2015 Trnava Sabers M 9 7 3 10 2.50
- SPOLU - 16 14 4 18 5.00

 

Krátka spoveď:

1. Ako si sa dostal k lakrosu?

Radovan: "Od amerického futbalu až po lakros. Keď som v Trnave založil Trnava Bulldogs - klub amerického futbalu, myslel som si, že americký futbal je najkrajší šport na svete. Dnes to však tvrdím o lakrose, no bez amerického futbalu by som nespoznal lakros. Ak sa nemýlim, náš bývalý tréner na americkom futbale, Lukáš Machotka spomenul raz pri tréningu, že na Slovensku existuje lakros, a že majú viac hráčov ako my vtedy. Neviem prečo, ale zapísalo sa mi to do pamäti, a keď som neskôr vypadol z kolobehu amerického futbalu, napadla ma táto spomienka a povedal som si, že to skúsim. Skúsil som a máme tu Športový klub lakrosu Trnava."

2. Prečo hráš lakros?

Radovan: "Iný, dynamický, nepretržitý, tvrdý a hlavne tímový šport. Má svoju hlbokú históriu. Nie je to umelo vytvorený šport. Patrí medzi najstaršie loptové hry. A vraj lieči!"

3. Čo sa ti páči na tvojej hernej pozícii? Ak by si mohol, zmenil by si ju?

Radovan: "Fúúú. Páči sa mi, že bez obmedzenia sa môžem pohybovať po celom ihrisku a nemusím nad tým veľmi rozmýšľať ako pri iných postoch. I keď sa tu veľmi nabehám, čo mi dáva naozaj niekedy zabrať. Či by som menil? Možno by som skúsil obranu, keďže je to úplne o niečom inom. Útok? Neviem, asi by ma to nudilo niekedy len tak postávať na ihrisku. Brankár? Skúste sa tam postaviť Vy, keď na Vás lietajú tvrdé loptičky rýchlosťou v priemere cca 100 km/h. Obdivujem Kristiána!"

4. Na ktorú časť tvojej výstroje sa špeciálne zameriavaš, ako si ju pripravuješ, prípadne aká má byť?

Radovan: "Samozrejme moja lakroska musí byť ľahká, dostatočne pevná, aby vydržala tvrdé nárazy, či už v obrane alebo v útoku, keďže práca stredopoliara zahŕňa pôsobenie na celom ihrisku, ale taktiež výplet na nej musí byť kvalitný. Ďalej si potrpím na kvalitu kopačiek, musia mi poskytovať stabilitu a pevné nohy pri prudkých zmenách pohybu. Dôležité sú pre mňa aj rukavice, ktoré musia byť ohybné, ale zároveň pevné. Niekedy schytáte v útoku naozvaj tvrdé údery po prstoch, a vtedy sa naozaj vyplatí mať prémiové rukavice. Čo sa týka chrániča ramien, ten mi musí poskytovať dostatočnú ohybnosť a nesmie byť ťažký, no a musí mať lepšie vystužené ramená, aby sa mi lepšie rozdávali tvrdé hity. Dostávame sa k poslednej časti, na ktorú si extra potrpím a bola prvou mojou serióznou investíciou a tou je prilba. Ľahká, funkčná, bezpečná a v neposlednom rade musím mať z nej dobrý výhľad na ihrisko. Samozrejme nesmiem zabudnúť na suspenzor. Beh neho by som na ihrisko po istých počutých historkách veru nešiel. Takže v podstate je pre mňa dôležitá celá výstroj, v ktorej sa musím cítiť komfortne ako vo svojej vlastnej druhej koži."

5. Akú máš obľúbenú fintu, prípadne máš obľúbenú nejakú špeciálnu osobnú techniku?

Radovan: "Najradšej strieľam cez hráča z väčšej vzdialenosti od bránky. Brankár tak neskoršie vidí odkiaľ loptička prichádza a keď sa ešte tesne pred ním odrazí, tak je to pre brankára ozaj nepríjemná strela. Taktiež mám rád BULL DODGE, ale ešte sa ho musím poriadne naučiť :D ."

 

Vysvetlivky lakrosovej odbornej terminológie alebo žargónu:

 BULL DODGE - dalo by sa to charakterizovať ako úhybný útočný manéver akým zdoláte brániaceho hráča, no s tým rozdielom, že tu sa hráčovi neuhýbate, ale ho jednoducho prerazíte ako býk - BULL