Po poslednom ligovom kole, ktoré sa hralo v Bohdanovciach nad Trnavou má Slovenská Lakrosová Liga (SLL) väčšiu časť sezóny 2018 za sebou. Presnejšie povedané je odohraných 5 kôl z plánovaných 9. A ako si zatiaľ vedie náš tím TRNAVA SABERS?

Tento ročník sme začali s dvoma prioritami. Rozšíriť a stabilizovať jadro tímu a šíriť osvetu, že aj lakros sa hrá v Trnave. Už teraz môžeme povedať, že tieto priority sa nám pomerne dobre darí realizovať. Veď čoraz viac sa stretávame s reakciami ľudí ako napríklad: “Nevedel som, že aj v Trnave sa hrá lakros.“ Alebo „Počul som o lakrose v Trnave a veľmi rád prídem pozriem ako to vyzerá v skutočnosti.“ A naopak čoraz menej je od ľudí počuť komentáre typu: „Čo to na čo máš tu palicu? Ideš chytať motýle?“ Alebo aj pre nášho brankára obľúbená otázka: „Čo to máš načo ten podberák? Na kaprov?“ A ako bonus sme sa zopárkrát stretli s reakciami: „Lakros? Akože Bikros?“ Prípadne úsmevná je: „Jáááj to je ten motokros?“ No a nakoniec najčastejšia, i keď nevieme ako k tejto zámene prichádza: „Lakros to je ten florbal?“ A čo sa týka druhej priority, taktiež dosť podstatnej, darí sa nám stabilizovať hráčsku základňu a profilovať jednotlivých nováčikov a obsadzovať nimi postupne jednotlivé posty na ihrisku. Pekným príkladom bol posledný zápas proti Skalici, kde sme podali so súperom vyrovnanú partiu. Hráčov však nikdy nie je dosť, a preto ak Vás tento šport zaujal alebo poznáte niekoho, komu by sa mohol páčiť, odkážte ho na nás. Noví záujemcovia majú u nás stále dvere otvorené a lakros môžu prísť skúsiť na ktorýkoľvek tréning.

Aj samotný systém hry máme iný ako v predošlých rokoch, kedy sme sa snažili uhrať čo najlepší výsledok. Keďže tento rok je v tíme podstatná časť nových hráčov, zameriavame na zápasoch hlavne na nich. Snažíme sa, aby na ihrisku strávili, čo najviac času, a aby si z neho zobrali čo najviac skúseností. Za behu ich opravujeme a dirigujeme aj priamo na zápasoch, nielen na tréningoch, ktorých by potrebovali naozaj viac. Snažíme sa trénovať minimálne dvakrát za týždeň a na tréningoch venujeme pozornosť na nich. Skúsení hráči síce na toto trpia a tréningy sa im nie veľmi páčia, no ide o budúcnosť klubu a môžu a veríme, že budú z toho ťažiť neskôr všetci.

Vráťme sa však späť k zhodnoteniu jednotlivých odohraných zápasov.

1. kolo a prvý zápas tohto roka sme odohrali v sobotu 24. marca na domácej pôde proti Zvolenu. Hralo sa na umelej tráve futbalového ihriska FK Lokomotíva Trnava. So Zvolenom sme síce dokázali v minulosti zápasy vyhrávať, no do zápasu sme však nastúpili s novými neskúsenými hráčmi. Niektorí hráči mali lakrosku v rukách maximálne tri týždne, čo sa samozrejme prejavilo na výsledku. Novým v našom tíme bol dokonca aj brankár Miroslav Miklošovič (č.24), ktorý sa síce snažil ako to len šlo, no palicovú techniku ešte nemal osvojenú. Zvolen naopak pricestoval so skúsenou zostavou. V zápase skóroval 3 góly z Bratislavy Bats hosťujúci Martin Čulman (č.18) a 1 gól skóroval Radovan Urban (č.5). Zápas to bol z pohľadu počasia síce chladnejší, no pokým nezapadlo slnko za okolité paneláky ohrievalo hráčov na ihrisku. Zápas sme prehrali so Zvolenom 5:12. Po tomto zápase sa hral ďalší zápas kola už pod umelým osvetlením, čo bolo istým spôsobom pre nás ako divákov zaujímave, niečo nové, no s príchodom tmy prišla aj poriadna zima a na teplomere ukazovalo 2°C.

V 2. kole SLL dňa 22. apríla sme odohrali zápas proti domácej Skalici Chiefs na ihrisku v neďalekej obci Kátov. Ihrisko vtedy bolo veľmi nekvalitne pripravené a samotný zápas sťažovala orientácia v poli, keď nebolo dobre vidieť čiary a loptička sa doslova niekedy topila a strácala vo vysokej tráve. Na nekvalitný terén sme doplatili práve my zranením kľúčového hráča, kapitána obrany Mareka Kuboviča (č.11), ktorý si nešťastne podvrtol koleno a bolo nám jasné, že je OUT, a nie len na jeden zápas. Bolo potrebné v obrane preskupiť rady, no Kuboviča nikto nezastúpil a postupne sme dostali gól za gólom. Súper nám ich vsietil dokopy 12. Oba góly za Trnavu skóroval Patrik Pocisk (č.97). Prehra 12:2 so Skalicou Chiefs zamrzela a ešte viac zranenie základného kameňa obrany Kuboviča.

3. kolo SLL neveštilo pre nás nič dobré. Obrana oslabená, zložená z nováčikov a Boris Stankovič (č.91), druhý pilier obrany odcestovaný pracovne mimo SR. Opäť raz sa muselo preskupovať rady a poriadne. Zvolenský káder také problémy neriešil a dokonca jeho rady doplnili špeciálne pre toto kolo aj ostrieľaní starí harcovníci. Nevzdávali sme sa však vopred a chceli sme zabojovať aj tak o dobrý výsledok. Spočiatku bol zápas vyrovnaný a prvý gól prišiel až v piatej minúte prvej štvrtiny. Nedokázali sme odpovedať a Zvolen onedlho opäť skóroval. V prvej štvrtine nám naložil až 6 gólov a my sme nedokázali stále čo i len odpovedať. Ako by toho nebolo málo, zranil sa nám v zápase obranca Kristián Šupina (č.21) a boli sme nútení hrať v deviatich hráčoch, keďže sme nemali nikoho na striedanie. Malé zadosťučinenie prišlo až v tretej štvrtine, kedy sa podarilo v 46. minúte najprv streliť gól Patrikovi Pociskovi (č.97) a v 55. minúte rozvlnil sieť súpera výborne hrajúci Marián Trenčiansky (č.17). Skóre však už bolo privysoké 14:2 a my sme už nedokázali ukázať viac. Zápas skončil pre nás kruto výhrou Zvolena vysoko 25:2. Cenné skúsenosti si však zo zápasu odniesli viacerí noví hráči ako napríklad Jozef Joža (č.12), Richard Bálint (č.15), Peter Fedor (č.15), Stanislav Hanuš (č.38), brankár Miroslav Miklošovič (č.24) a taktiež nové skúsenosti nabrali už starší hráči spomínaný Šupina v obrane a aj Radovan Urban (č.5), ktorý musel premierovo odohrať celý zápas v obrane s dlhou palicou. Výborný výkon na pozícii stredopoliara predviedol Trenčiansky, keď bojoval o loptičku pri vhadzovaniach, dobre pozične bránil v obrane a v útoku sa dalo na neho vždy spoľahnúť. Čo sa týka zápasu, bol ťažký a unavujúci, no okrem sklamania z debaklu, sme odchádzali aj s pocitom, že naberáme skúsenosti potrebné do budúcna.

V 4. kole nás čakal silný a tvrdý súper Prievidza Headhunterz. Hralo sa 19. mája vo Veľkej Lehôtke neďaleko Prievidze. O 11. hodine nastúpili naši chalani opäť raz s okresanou zostavou na zápas proti aktuálne najsilnejšiemu tímu ligy Prievidzi. V zostave chýbal kvôli svadobným povinnostiam brankára Miroslava Miklošoviča (č.24) aj kapitán Radovan Urban (č.5). Do brány tak musel náhradník Kristián Šupina (č.21) a za Urbana sa museli preskupiť hráči v strednom poli. V strednom poli musel hrať s dlhou palicou Boris Stankovič (č.91), ktorý bol čiernym koňom nášho tímu. Keďže sme na zápas vycestovali v minimálnom počte, žiadne výsledkové zázraky sa opäť čakať nedali. Zápas začal podľa predpokladom a tempo zápasu udávali domáci. Postupne dobývali našu bránku a v 1. štvrtine nám uštedrili už 5. gólov. Druhý nezačala a nepokračovala inak a skóre ukazovalo už 9:0, keď z nenápadne vyzerajúcej akcie dostal pred bránu prihrávku Patrik Pocisk (č.97) a ten vsietil náš jediný gól zápasu. Z našej strany to bolo v tomto zápase všetko a do žiadnych nebezpečných akcií sme sa už nedostávali. Ak sa predsa len nejaká vyskytla, stroskotala po nepresnej strele alebo zlej prihrávke. Súper nám uštedril ďalší vysoký výprask, a to 20:1.

V 5. kole nás čakal ďalší silný súper Skalica Chiefs. V predošlých zápasoch nášmu tímu chýbalo viacero skúsených hráčov, a preto boli nútení hrať väčšinou nováčikovia, ktorí postupne nadobúdali cenné skúsenosti. To bolo vidieť hlavne v tomto zápase proti favorizovanej Skalici. Tá hrá už viacero sezón po sebe so stabilným kádrom a od roka k roku sa neustále zlepšuje. Po odpískaní úvodného hvizdu zápasu to však však vyzeralo inak. Prvú štvrtinu bola Skalica o malinko lepšia a zvíťazila ju 0:1. V úvode 2. štvrtiny však vyrovnal Vladimír Chlapeček (č.29), ktorého pred súperovou bránkou našiel Patrik Duraj (č.7). Onedlho nás posiela do vedenia po individuálnom prieniku hosťujúci Ján Hubáček (č.99), čím sme sa dostali do vedenia 2:1. Skaličanom sa však podarilo stav zápasu vyrovnať a ďalším gólom sa dostali pre zmenu do vedenia 2:3. Po zaváhaní Skaličanov v útoku, krátku prihrávku zachytáva Radovan Urban a vynáša loptičku do stredného pásma, kde nahráva dobre nabiehajúcemu Borisovi Stankovičovi (č.91), ktorý vyrovnáva stav zápasu na 3:3. Tri minúty pred koncom druhej štvrtiny si útočnú akciu vymieňa predošlé duo a Stankovič prihrávkou nachádza Urbana, ktorý dostáva náš tím do vedenia 4:3 a vyhrávame druhú štvrtinu. V úvode 3. štvrtine sme však zaváhali a dovolili dvakrát skórovať súperovi, ktorý sa dostáva do vedenia 4:5. V 12. minúte štvrtiny skalický brankár robí chybu pri rozohrávke spoza vlastnej bránky, kde loptu získava Marián Trenčiansky (č.17) a pohotovou prihrávkou nahráva Urbanovi, ktorý z uhla triafa prázdnu bránku. Skóre opäť zhodné 5:5. Skalica sa onedlho dostáva znovu do vedenia, no Urban po individuálnej akcii strieľa svoj tretí gól a vyrovnáva skóre na 6:6. Stav zápasu sa mení až poslednej 4. štvrtine, keď najprv sa do vedenia dostane po góle opäť Skalica, no Stankovič po dvoch minútach dorovnáva na 7:7. Skaličanov však nevieme udržať na uzde a po dvoch vážnych chybách dostávame 2 góly a zápas prehrávame 7:9.

Posledný zápas bol jednoznačne zatiaľ náš najlepší v tejto sezóne. Po letnej prestávke už 1. septembra nás čaká 6. ligové kolo proti Prievidzi, neskôr 16. septembra proti Zvolenu, 29. septembra proti Skalici a náš posledný ligový zápas odohráme 13. októbra na domácej pôde proti Prievidzi.

Ak ťa zaujal lakros a chcel by si ho skúsiť, neváhaj. Stačí sa nám ozvať, prípadne prísť priamo na tréning a dozvieš sa všetko potrebné. Jediné čo potrebuješ sú kopačky a chuť športovať. Trénujeme na futbalovom ihrisku TJ Elastik Bohdanovce každý štvrtok od 17.30 do 19.00 hod. a každú nedeľu od 9.30 do 11.30 hod.

Aktuálna tabuľka umiestnenia:

Por. Tím Z V P Skóre +/- Body
1. Prievidza Headhunterz 5 5 0 82:12 +70 15
2. Zvolen Punishers 5 3 2 49:35 +14 9
3. Skalica Chiefs 5 2 3 31:56 -25 6
4. Trnava Sabers 5 0 5 17:76 -59 0

Vysvetlivky: # ... umiestnenie v tabuľke podľa bodov (PTS), Vpp ... výhry po predĺžení, Ppp ... prehry po predĺžení, * ... zápas k dobru, .PCT ... percento úspešnosti, Z ... počet odohratých zápasov, V ... výhry, P ... Prehry

 

Štatistiky našich hráčov:

POR. MENO A PRIEZVISKO
POZ ZÁP G A BODY* TM
1. Patrik Pocisk A 4 4 0 4 1.50
  Radovan Urban M 4 4 0 4 1.50
3. Martin Čulman A 1 3 0 3 0.00
4. Boris Stankovič D 3 2 1 3 0.00
5. Marián Trenčiansky M 2 1 1 2 1.50
  Igor Zatko A 2 0 2 2 1.00
7. Vladimír Chlapeček M 2 1 0 1 0.50
  Ján Hubáček M 2 1 0 1 3.00
9. Patrik Duraj A 3 0 1 1 0.50
10. Kristián Šupina D 5 0 1 1 0.50
11. Michal Hrivňák A 1 0 0 0 0.00
12. Adam Lopatník M 2 0 0 0 0.00
  Lukáš Kremser D 2 0 0 0 0.00
  Tomáš Rydlo D 2 0 0 0 0.00
15. Peter Fedor A 2 0 0 0 0.50
  Marek Kubovič D 2 0 0 0 1.00
17. Richard Bálint D 3 0 0 0 0.00
  Richard Bobek D 3 0 0 0 0.00
19. Stanislav Hanus M 4 0 0 0 0.50
20. Jozef Joža D 4 0 0 0 0.00
  Miroslav Miklošovič G 4 0 0 0 0.00

Vysvetlivky: POR. ... *Poradie, umiestnenie v tabuľke podľa bodov, ZÁP ... Počet odohraný zápasov, G ... Góly, počet skórovaných gólov, A ... Asistencie, počet gólových prihrávok, BODY ... kanadské body (G+A), TM ... trestné minúty

Výber foto z uplynulých zápasov:



Výsledky a rozpis zápasov:

Kolo Číslo zápasu Dátum Čas Domáci Výsledok Hostia Miesto konania
I. 1. 24.03.18 sobota 16:00 Trnava
5:12 Zvolen Trnava, FK Lokomotíva
2. 18:00 Prievidza 21:3 Skalica
II. 3. 22.04.18 nedeľa 11:00 Skalica 12:2 Trnava Kátov (Skalica)
4. 13:00 Zvolen 0:16 Prievidza
III. 5. 01.05.18 utorok 11:00 Zvolen 23:2 Trnava Zvolen
6. 13:00 Skalica 3:17 Prievidza
IV. 7. 19.05.18 sobota 11:00 Prievidza 20:1 Trnava Veľká Lehôtka (Prievidza)
8. 13:00 Skalica 4:9 Zvolen
V. 9. 30.06.18 sobota 10:00 Trnava 7:9 Skalica Bohdanovce nad Trnavou (Trnava)
10. 12:30 Prievidza 8:5 Zvolen
VI. 11. 01.09.18 sobota 11:00 Skalica - Zvolen Kátov (Skalica)
12. 13:00 Trnava - Prievidza
VII. 13. 16.09.18 nedeľa 11:00 Zvolen - Trnava Zvolen
14. 13:00 Skalica - Prievidza
VIII. 15. 29.09.18 sobota 11:00 Prievidza - Zvolen Prievidza
16. 13:00 Skalica - Trnava
IX. 17. 13.10.18 sobota 11:00 Trnava - Prievidza Trnava, FK Lokomotíva
18. 13:00 Skalica - Zvolen